Daniel Rybakken

Västsvenska Belysningssällskapet hade i veckan besök av Daniel Rybakken. Han arbetar som frilansande designer och har sin ateljé i Göteborg.

Vi fick ett mycket intressant föredrag om hans bakgrund, tankar och sätt att arbeta med design och de problemställningar som finns kring detta, både tekniska såväl som ekonomiska. Han har erhållit designpris och blev mycket uppmärksammad med sin jubileumsutsällning på mässan i Milano för några år sedan.

 

Efter utbildning på Designhögskola i Norge och HDK i Göteborg startade han sin verksamhet. Mycket av hans tidiga arbete handlade om att utgå från dagsljus och dess rumsskapande förmåga. Istället för som dagsljuset kring 6000K har han gjort sina installationer med 4000K.

 

Det är spännande att se en designer som inte ryggar för svårigheter utan är fast besluten om att driva igenom sina tankar och idéer. I de utvecklingsprojekt han har gjort för Luceplan berättade han ingående och fängslande om lyckorus och våndor under utvecklandet av sinnrika armaturer.

 

Kolla bland annat in armaturen Counterbalance som bygger på en längre arm med armatur och en kortare motvikt som interagerar med hjälp av två avancerade kugghjul. Vid serietillverkning ökade armaturvikten från 70 gram till 1000 gram vilket gjorde att armen krökte sig. Detta löstes genom att man förböjde armen så att det slutliga resultatet ser ut som en rak stång! Han fick också Bruno Mattsonpriset för denna armatur.

 

Västsvenska Belysningssällskapet önskar Daniel lycka till i sitt framtida arbete och är övertygat om att vi kommer att få se denne designer i ett flertal omtalade projekt framöver.

rybakken 2 rybakken rybakken 3